TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

До края на годината може да започне търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"

  • Written by  КИС 13
До края на годината може да започне търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"

До края на годината може да започне процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ "Белене", ако преди това Парламента реши, че проекта трябда се реализира и възложи мандат на Министерството на енергетиката.

Предстои внасянето в Народното събрание на доклада за оползотворяването на активите на АЕЦ "Белене". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на форум в Сочи. По думите й, правителството трябва да използва всички предимства на проекта, за да се намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.

"Всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента", подчерта Теменужка Петкова

Според министър Петкова единственият вариант НЕК, българският енергиен холдинг и държавата да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект.

"Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ "Белене", това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност", категоричнабе още Петкова.

Енергийният министър разкри още, че при разговорите с руските партньори е обсъдено и изявлението на премира Бойко Борисов, който поиска вдигане на мораториума за изграждането на АЕЦ "Белене".

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Прокуратурата проверява ремонта на площад "Свобода" в Русе

Бавни ремонти блокират движението в Русе

Торта и фойерверки за един месец протести на майките на деца с увреждания в Русе

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Опасността нараства - огнище на африканската чума по свинете на 20 километра от България

Какво ще видим на тазгодишния Панаир на киселото мляко в Разград

Съдът в Разград отмени решението за заплатите на зам.-председателите на Общинския съвет

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Десетки отбелязаха 181-та годишнина от рождението на Васил Левски в Търговище

Ремонтират тротоарите по улица "Ал. Стамболийски" в Търговище

Група от румънския град Търговище посети съименника му в България

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет вече прие над 1000 нови студенти

Във великотърновско се провежда Европейското първенство по спортно ориентиране

Гости от Виетнам бяха на посещение днес във Великотърновския университет

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ