Увеличават се опитите за телефонни измами в Разградска област

By 01 Март 2018 Прочетена 1395 пъти 0

С 38% са се увеличили опитите за телефонни измами в Разградска област през миналата година в сравнение с 2016.

Става дума за 80 случая, сочи анализът на дейността на Областната дирекция на МВР. Реазлизираните престъпления за периода са 53.

От полицията са провели 3 операции, при които са разкрити серии от телефонни измами. Общо през миналата година са разрешени 32 случая, което означава разкриваемост от над 60%. В градовете са извършени 83 на сто от всички телефонни измами, като 47% са на територията на Разград. 

Анализът на данните сочи, че потърпевши от този вид престъпна дейност са основно възрастни хора над 70 години, притежаващи в домовете си стационарни телефони, като измамниците се свързват с тях на случаен принцип. В хода на разследванията по досъдебните производства е установено, че голямата част от реализираните измами се извършват от СИМ карти на румънски оператори, което затруднява допълнително разкриването на този тип престъпления.

От проведените оперативно-издирвателни действия се изяснява, че авторите на измамите са предимно лица, които живеят в Русе, Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Левски и Ветово. Това прави невъзможно оперативното им и явно наблюдение, както и установяването на престъпни връзки и уговорки с така наречените "мулета".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net