Домашните кучета в община Търговище са 3560, 860 от тях са регистрирани

By 29 Май 2017 Прочетена 2129 пъти 0

Около 1200 кучета в община Търговище са с поставени чипове.

В резултат на стартиралата информационна кампания, в населените места от общината до момента новоиздадените паспорти на домашни любимци са 1317.

По данни от 46 села от Търговищко броят на домашните и дворни кучета е 3560. В кампанията по преброяването и описването им са ангажирани лично кметовете и кметските наместниците на населените места. Те съдействат и за декларирането на кучетата в системата на отдел "Местни данъци и такси".

Към днешна дата, регистрираните кучета вече са 860. Към края на 2016 година броят им е бил едва 141.

Община Търговище ще изпрати уведомителни писма до собствениците, които вече са извършили чипиране на кучетата си, но все още не са ги декларирали в системата на Общината.

Припомняме, че годишните такси за отглеждане на кучета са 5 лв. за селата и 10 лв. за града. Освен ежемесечна информация за регистрираните кучета от всеки ветеринар, Община Търговище трябва да получава и информация от управителите на етажната собственост. Те са длъжни да впишат в домовата книга всички домашни любимци, които се отглеждат във входовете им.

Контрольорите на Общината също описват кучетата в къщите в града и информират стопаните им за задължителното чипиране и регистриране в системата на Общинската администрация.

Според Закона за ветеринаромедицинската дейност чипът за всяко куче е задължителен. При липса на такъв, стопанинът му ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net