Търговище ще отбележи тържествено 180-та годишнина от рождението на Васил Левски

By 13 Юли 2017 Прочетена 1527 пъти 0

Търговище ще отбележи тръжествено 180 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.

Проявите започват още на 14 юли, от 21:00 часа, в двора на "Славейковото училище", където ще бъде прожектиран премиерен документален филм "ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско!". Продукцията е дело на сайт, ангажиран с популяризиране на българската история и събуждане на патриотизъм в младите.

Ритуалът за поднасяне на цветя в знак на признателност към делото на Васил Левски ще се състои на 18 юли, от 09:00 часа, пред барелефа на Апостола на площад "Независимост". Ученици от II СУ "Проф. Никола Маринов" ще изнесат литературна композиция "Нужен си и днес, Апостоле…". Състезание по "Лъвски скок" ще организира Центърът за подкрепа за личностното развитие - Обединен детски комплекс в Търговище.

От 10:00 часа на площад "Свобода" в надпреварата ще могат да се включат деца и младежи, разделени в три възрастови групи – от 7 до 11 години, от 12 до 15  и от 16 до 18 години. По-малките могат да се включат в проявата "Децата за Левски". Организаторите ще предложат различни дейности като оцветяване, редене на пъзели, избор и препис на мисли за Левски.

В "Славейковото училище" ще бъде подредена гостуваща изложба на Национален музей "Васил Левски" в Карлово.

От 19:00 часа пък в Регионална библиотека "Петър Стъпов" ще се състои представяне на новата книга на Неда Антонова "Любовта и смъртта на Първия след Бога". Творбата й е посветена на живота и делото на Васил Левски. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net