Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

140 години свободен Разград

  • Written by  КИС 13
Днес се навършват 140 години от Освобождението на Разград от османско владичество Днес се навършват 140 години от Освобождението на Разград от османско владичество

Днес се навършват 140 години от Освобождението на Разград от османско владичество.

В исторически план Разград е известен още с четата на войводата Таньо Стоянов, осъществила бойни действия в района на Лудогорието. Градът е освободен по време на Руско-турската война (1877-1878). Привечер на 28 януари 1878 г. XXXV-а Пехотна дивизия, под командването на генерал-лейтенант Николай Баранов, от XIII-и Армейски корпус (генерал-лейтеннат княз Александър Дондуков-Корсаков) влиза в града, без да срещне някаква силна съпротива. Благодарното българско население с радост посреща офицерите и войниците. За Освобождението е имало битка над Керемидчилийската махала, в която загиват много руски войници и 68 български опълченци. До 4 февруари 1878 година Разград е под управление на руските военни власти. Тогава руският началник на управлението на града – офицерът Вл. Василиевич свиква по-известните граждани за избор на градски съвет. На 5 февруари 1878 година става първото заседание на новоизбрания съвет. В протокол от същата дата се сочи, че предният ден за председател е назначен Георги. А. Попов (известен тъговец). След Освобождението Разград е окръжен град от 1881 до 1901 година.

28 януари е обявен за празник на Разград, като на този ден през 1878 година градът е освободен от османско владичество. От 1994 година тази дата се чества като Ден на Разград и се отбелязва с множество културни мероприятия в няколко дни.

Празничните събития започнаха с традициониия лекоатлетически крос "Освобождение", който се проведе на 25 януари. В него се включиха близо 150 участници. Той се провежда без прекъсване от 1965 година.

Отново на 25 януари бе представен и спектакълът "Разпитът" по документални материали от съдебно-следствения разпит на В. Левски - част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура.

На 26 януари пък се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, което телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО. На него по традиция бе гласувано удостояването със званието "Почетен гражданин на Разград" - тази година присъдено на писателя Иван Джебаров и диригента маестро Красен Иванов.

Също на 26 януари в Общински културен център Разград беше представена фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество "Разград – уловени мигове", посветена на Деня на Разград. Малко по-късно пък, също в ОКЦ се проведе и официалната церемония по връчване на званието "Почетен гражданин на Разград", след която зрителите се насладиха на празничен концерт "Възрождение" - Авторски проект на трио "Тенорите" и Разградска филхармония, с участието на млади изпълнители, включително и Музикална школа "Илия Бърнев".

На 27 януари в Художествена галерия "Проф. Илия Петров" пък откриха историческа изложба "Разград по време на руско-турските войни от XVIII и XIX век.", а малко след това, отново в Художествената галерия, се състоя премиера на "К 22" - документален филм, свързан с историята на Разград.

Днес, в Деня на Разград, в храм "Св. Николай Чудотворец", се проведе празнична литургия, водосвет за Деня на Разград и панихида за загиналите руски войни и български опълченци. В Общинския културен се проведе и традиционното детско парти за децата, родени на 28 януари "Честит рожден ден!".

Кулминацията на честванията на Деня на Разград ще започне в 17:00 часа тази вечер на площад "Възраждане". Там ще се проведе тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на загиналите руски воини и български опълченци. Официален гост на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Празникът ще завърши със заря.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Полицията в Търговище хвана крадец на мобилен телефон

Завърши основният ремонт на детска градина "Приказка" в Търговище

Почистват от растителност пътя между търговищките села Стража и Черковна

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ