TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Кметът на Разград категорично опроверга нападки, свързани със сеченето на дървета по река Бели Лом

  • Written by  КИС 13
Кметът на Разград категорично опроверга нападки, свързани със сеченето на дървета по река Бели Лом

Опит за търсене на политически дивидент нарече днес кметът на Разград д-р Валентин Василев нападките към Община Разград за отстраняването на тополите по поречието на река Бели Лом.

Сигналите и жалбите, изпратени до градоначалника, са от общински съветник и от неправителствена организация, които настояват сечта да бъде спряна незабавно. 

Днес на пресконференция кметът обясни, че премахването на тези над 30-годишни дървета е наложително, тъй като в края на 2015 година с негова заповед е назначена междуведомствена комисия, която да извърши оглед на участъци от река Бели Лом с намалена проводимост. Констатирани са редица подобни зони, сред които и дългия над 1 километър участък с тополите. Д-р Валентин Василев показа и снимки, на които се вижда, че отстранените дървета са изгнили и опасни, както и че сигналите до него не отговарят напълно на реалната ситуация.

В изпълнение на предписанията на междуведомствената комисия, още през 2016 година е започнала поетапна работа по почистване на речното корито на река Бели Лом в рамките на град Разград. За тази година са били предвидени дейностите в последния участък при стриктно спазване указанията на комисията. Според кмета, нападките към него заради отрязаните тополи са опит за търсене на политически дивидент.

Междувременно и днес продължава отстраняването на опасните дървета. Фирмата, която се занимава с това има разрешение на основание Наредба 14 на Общинския съвет. Това я задължава да заплати такса на Община Разград за всеки кубичен метър добита дървесина. Тополите се намират в непосредствена близост до оградата на филиала на Русенския университет в Разград, по която много пъти са били нанасяни щети от падащи дървета.

От пресконференцията стана ясно също, че през октомври ще започне озеленяване на скатовете на река Бели Лом с 245 дръвчета.

Пълен запис от пресконференцията с позицията на кмета на Разград по случая вижте ТУК!

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Свободни работни места в област Русе към 16 юли

831 са новооткритите случаи на онкозаболявания в област Русе от началото на годината

Лекари и медицински сестри протестираха днес в Русе

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Търговище ще отбележи 181 години от рождението на Левски

Непълнолетен е с опасност за живота след тежка катастрофа край Търговище /ОБНОВЕНА/

Тежка катастрофа край Попово прати двама младежи в болница

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет вече прие над 1000 нови студенти

Във великотърновско се провежда Европейското първенство по спортно ориентиране

Гости от Виетнам бяха на посещение днес във Великотърновския университет

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ