TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Русенският университет бе единственият български участник по време на Консорциума 16+1

  • Written by  КИС 13
Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов /в средата/ и проф. д-р Юлиана Попова /вляво/ представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов /в средата/ и проф. д-р Юлиана Попова /вляво/ представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия

Русенският университет бе единственото българско висше учебно заведение, което се включи в Четвъртата международна среща на институциите за висше образование от Централна и Източна Европа и Китайската Народна Република /Консорциум 16+1/ и Петия диалог за политики в образованието.

РУ стана и един от новоприетите членове на организацията, заедно с още 22 висши учебни заведения.

Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов и проф. д-р Юлиана Попова представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия. На срещите присъстваха представители от 80 университета в Китай и от 16 държави от Централна и Източна Европа.

На откриването на конференцията присъстваха министърът на образованието, науката и технологичното развитие на Република Сърбия, Младен Шарчевич, заместник-министърът на образованието на Китай, Д.У. Жанюан, председателят на провинциалното правителство на Войводина Игор Мирович, кметът на Нови Сад Милош Вучевич и ректорът на университета в Нови Сад проф. д-р Душан Николич, като домакин.

По време на четири работни срещи бяха проведени дискусии на теми като международно сътрудничество, създаване на капацитет в областта на висшето образование, технологиите и иновациите, важността от обмен на информация и други ресурси между университетите, съвременни програми за обучение, програми за мобилност и международни конференции и срещи.

В един от панелите се състоя и договаряне на пряко сътрудничество с някои китайски университети, като към Русенския университет бе проявен голям интерес.

В края на Консорциума бе приета Платформата за съвместно изграждане на капацитет на университетите в страните от Централна и Източна Европа и Китай в областта на висшето образование, която е с особена важност за по-нататъчното сътрудничество между университетите.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Осигуриха водоноски заради ВиК аварията във Велико Търново

Велико Търново и 14 села са без вода

Осъдиха русенски полицай на 3 години затвор

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

77 деца са били на отчет в Детската педагогическа стая в Разград през 2017

Ученици, преподаватели и историци беседваха в Разград на тема развитието на България след 1878

Кметът на Разград се срещна с генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Започнаха ремонтите по участъци от две основни пътни артерии в Търговище

150 килограма отпадъци от цветни метали иззеха полицейски служители в село Моравица

До 31 март се плаща таксата за притежание на куче в община Търговище