Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Президентите на България, Австрия и Румъния обсъдиха бъдещето на Дунавския регион в Русе (ПОДРОБНОСТИ)

  • Written by  КИС 13
Президентите на България, Австрия и Румъния обсъдиха бъдещето на Дунавския регион в Русе (ПОДРОБНОСТИ)

Неформална среща на президентите на България, Австрия и Румъния се проведе в Русе

При засилени мерки за сигурност, президентите на Румен Радев, Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис пристигнаха в Русе. Те бяха посрещнати с почести от гвардейци пред Регионалния историческия музей. Там обсъдиха важни въпроси от европейския дневен ред.

Неформалната среща в зала "Княз Александър Батенберг" бе свързана с приемствеността, тъй като до средата на 2019 година трите страни ще бъдат начело на Съвета на Европейския съюз. Темите на разговорите бяха европейската перспектива на Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, както и енергийната и транспортна свързаност в региона.

По-късно днес имаше двустранни срещи между отделните президенти, след което тримата участваха в конференция за развитието на Дунавския регион в Русенския университет. Форумът беше открит от ректора на висшето училище чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

Чуждестранни партньори, представители на бизнеса, организации от публичния и неправителствения сектор бяха сред участниците в конференцията. За жителите на региона, част от които са гражданите на България, Румъния и Австрия, устойчивото развитие е ключов приоритет. Българският президент Румен Радев очерта основните предизвикателства в международното развитие, както и устойчивостта на общоевропейския проект. Той заяви, че развитието на Дунавския регион е негов приоритет и ще търси подкрепата на колегите си от Румъния и Австрия за увеличаване на свързаността. Румен Радев подчерта също, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия нямало особен прогрес в региона.

Според румънския президент Клаус Йоханис свързаността по река Дунав между гражданите е много далеч от желанията и възможностите. Ефективното регионално сътрудничество е единствената рецепта за постигане на общоевропейските ценности, подчерта той.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен пък постави акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани.

На срещата бе обявено, че през май месец догодина в румънския град Сибиу ще се състои официална среща на всички държавни глави на страните от Европейския съюз, за да се обсъди дългосрочната визия на европейския проект.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Полицията в Търговище хвана крадец на мобилен телефон

Завърши основният ремонт на детска градина "Приказка" в Търговище

Почистват от растителност пътя между търговищките села Стража и Черковна

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ