Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

В село Борисово пресъздадоха годеж по стара християнска традиция

  • Written by  КИС 13
В село Борисово пресъздадоха годеж по стара християнска традиция

За трети път в община Сливо поле се проведе инициатива, посветена на "Европейския ден на солидарност между поколенията".

Домакин на възстановка на годеж по стар християнски обичай беше село Борисово. Тя беше под надслов "Да отворим заедно раклата на баба".

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов приветства пенсионерите за тяхната всеотдайна работа за предаване на традициите на младото поколение. Областният председател на пенсионерските клубове Йордан Казаков връчи на кмета на Сливо поле поздравителен адрес и почетен знак за подкрепата на хората от третата възраст за организираните от тях инициативи и за подобряване на живота им.

Възстановката започна с отваряне на раклата на бабите от село Борисово, където освен носии, шарени черги, китеници и килими, пазят автентични обичаи, какъвто е бил годежът. Кулминацията на събитието беше пристигането на младежа, заедно със своите родители, за да искат момичето. Не по-маловажен е бил чеизът, който се е приготвял от кандидат булката, за да се види колко е работлива. Както повелява традицията, годежът завърши с хоро.

След края на възстановката кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов получи награда от пенсионерските клубове за подкрепата, а той от своя страна обяви, че поема ангажимент да намери двама младоженци, за да направят истински годеж по стар християнски обичай. Разходите за събитието ще бъдат поети изцяло от Общината.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Полицията в Търговище хвана крадец на мобилен телефон

Завърши основният ремонт на детска градина "Приказка" в Търговище

Почистват от растителност пътя между търговищките села Стража и Черковна

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ