TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

В село Борисово пресъздадоха годеж по стара християнска традиция

  • Written by  КИС 13
В село Борисово пресъздадоха годеж по стара християнска традиция

За трети път в община Сливо поле се проведе инициатива, посветена на "Европейския ден на солидарност между поколенията".

Домакин на възстановка на годеж по стар християнски обичай беше село Борисово. Тя беше под надслов "Да отворим заедно раклата на баба".

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов приветства пенсионерите за тяхната всеотдайна работа за предаване на традициите на младото поколение. Областният председател на пенсионерските клубове Йордан Казаков връчи на кмета на Сливо поле поздравителен адрес и почетен знак за подкрепата на хората от третата възраст за организираните от тях инициативи и за подобряване на живота им.

Възстановката започна с отваряне на раклата на бабите от село Борисово, където освен носии, шарени черги, китеници и килими, пазят автентични обичаи, какъвто е бил годежът. Кулминацията на събитието беше пристигането на младежа, заедно със своите родители, за да искат момичето. Не по-маловажен е бил чеизът, който се е приготвял от кандидат булката, за да се види колко е работлива. Както повелява традицията, годежът завърши с хоро.

След края на възстановката кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов получи награда от пенсионерските клубове за подкрепата, а той от своя страна обяви, че поема ангажимент да намери двама младоженци, за да направят истински годеж по стар християнски обичай. Разходите за събитието ще бъдат поети изцяло от Общината.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет отбелязва своята 55-та годишнина и патронния си празник

Предстои голямо залесяване във Велико Търново

59-годишен мъж открадна колело в село Михалци

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

"Мистерията на българските гласове" и Лиса Джерард идват в Разград за фестивала "Античният Абритус"

Капанският събор край Разград събра над 630 участници

Одобриха техническото задание за ремонта на джамията "Ибрахим паша" в Разград

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Засаждат повече от 200 дървета и храсти в търговищкия "Запад 2"

Започна опресняването на уличната маркировка в Търговище

Търговищката писателка Лора Лазар представи книгата си "Птица на дявола"

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ