Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

В Търговище се проведе мащабна възстановка по случай Освобождението на града

  • Written by  КИС 13
Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета

В Търговище се проведе мащабна възстановка, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на града.

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб "Възраждане" и в него взеха участие над 150 души от клубовете във Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна и Русе.

Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета.

Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров, а официални гости на събитието бяха евродепутатът Асим Адемов, областните управители на Русе и Търговище Галин Григоров и Митко Стайков, народни представители и секретарят на Общината Христалина Халачева.

Григоров отправи призив да не забравяме думите, водели в боевете освободителите ни "Мир и благоденствие по цялата българска земя!:. Той добави още, че благодарение на инициативи като днешната българската памет остава жива и се предава на идните поколения.

Програмата за празникът утре, когато е Освобождението на Търговище, предвижда тържествен ритуал по издигане на знамената, отдаване на почит пред паметника на ген. Казимир Ернрот, както и поднасяне на венци и цветя на "Морената" в кв. "Варош". По обяд ще бъде отслужена панахида в храма "Св. Успение на Пресвета Богородица", като тържествата ще завършат с празнична заря.

Сред очакваните официални лица в утрешия ден са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вицеконсулът на Руската федерация в Русе г-н Иван Пивоварчук.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ