Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Благотворителен кукерски базар ще събира пари за читалището в село Пробуда

  • Written by  КИС 13
Благотворителен кукерски базар ще събира пари за читалището в село Пробуда

Мнозина от нас са виждали кукери с различни маски и костюми, но малцина са присъствали при изработката им. Как в едно малко село, близо до Търговище, малки и големи, баби и внуци се запалват да ги майсторят, ще разберем от следващия материал.

Идеята възниква през 2016 година съвсем случайно. Съпругът на Анета – Кирчо, е строителен работник, на сезонна работа, решава да участва в конкурс за кукерски маски в близко село. Макар този обичай да е не традиционен за този край, двамата семейно започват изработката им, как ще изглеждат те решават сами.

"На конкурса спечелихме голямата награда за най-страшна маска и бяхме добре приети. Така решихме на следващата година да направим празник в нашето село, да разнообразим скучният селски живот с шествие от няколко кукера.", сподели секретарят на читалището в Пробуда Анета Кирчева.

И така, в разнообразяването на скучния селски живот се включват още желаещи, млади и стари, баби водят внуците си, а майки  - децата си. Събиранията им седмично един път се превръщат във вечеринки. Леля Русанка преди пенсионирането си е била счетоводителка, включва се активно в читалищната дейност, понякога води и внучката със себе си.

"Идваме тук, събираме се, просто винаги ни е интересно, искаме да научим някои нови неща, това нещо примерно Киро като го измисли, хареса ни и така го възприехме ние. Малко успокоява нервите, преставаш да мислиш за други неща и просто се вглъбяваш тука.", каза Русанка Цветкова.

Правейки маските, децата са научили и много неща за кукерите:

"Залепвам самата кожа, очите, веждите. За кукерите аз знам, че с техните маски те могат да прогонват лошите духове.", сподели 9-годишната Ренета.

"Правим страшни костюми – с рога, със зъби и се разхождаме из селата да гоним злите духове, които ги страх от тези костюми.   Защото ако са щастливи лицата им, злите духове няма да се уплашат. Затова ми е приятно да ги нося и да се разхождам с него.", допълни връстникът на Ренета - Сашко.

Любопитството и желанието на по-възрастните и на бабите не е по-малко от техните деца и внуци. Дженка е бивш строителен техник и с удоволствие се включва в заниманията.

"Човек, колкото по-остарява, толкова по-иска всичко да научи, да знае и в такъв смисъл това е много интересно за нас. Изобщо всички събирания тук в четвъртъка, кръжока, който правим, оттам идват и разнообразните идеи, селото просто да живне, да има живот, то досега какво е било, нищо!"

Вече са изработени двайсетина кукли с размери до 50 см, както и много други сувенири. Всяка кукла и кукерска маска е уникална, за изработката им се използват само естествени материали - овчи кожи от използвани шуби, разноцветни вълнени конци и картон.

На Сирни Заговезни, за първи път куклите и маските ще бъдат изложени за продан на благотворителен базар, а в село Пробуда ще има празник под надслов "Да прогоним злото с кукерски звън". Част от експонатите ще участват и в предстоящия национален конкурса за кукерски кукли и рисунки. Събраните средства ще се използват за финансиране на дейността на местното читалище.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ