TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Какво празнуват археолозите в деня на лозарите и влюбените

  • Written by  КИС 13
Какво празнуват археолозите в деня на лозарите и влюбените

14 февруари може да се каже, че е най-веселият ден в годината. Освен лозарите и влюбените, тогава празнуват и археолозите. Те, като изследователи на древността, най-добре знаят, че виното и любовта са почитани по нашите земи хилядолетия преди Христа.

От неолитните племена до наши дни са останали фигури, с които хората тогава почитали любовта и гроздовия елексир. От античността пък сме  наследили жертвениците на Дионис и съдовете за вино. Това е единствен  по рода си артефакт, който показва в детайли лозница и няколко грозда.

"Много реални са представени с листата и всъщност тези гроздове доказват наличието на този култ към бог Дионис в тази част на България. Култът към Дионис е свързан с веселието, виното и естествено любовта. Така че тези три основни компонента, празнуваме ние, археолозите на 14-ти, може би се вплетени в този камък.", каза археологът в Историческия музей в Търговище Ангел Конаклиев.

Гроздовият елексир се съхранявал ето в големи керамични съдове. Виното се е транспортирало с кораби или с каруци пълни с пясък,  което предотвратявало счупването им.

"Разбира се крайният етап от употребата на виното, това са чашите, и тука имаме една прекрасна матрица за изковаване на златни и сребърни чаши, с много богата фигурална украса.", доъплни още Конаклиев.

И в древността, и в наши дни най-весело е ако двата празника се съчетаят. Ако традициите се спазват след хилядолетия бъдещите археолози ще има за какво да разказват.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Сезонните работници в чужбина трябва да подадат данъчните си декларации до 30 април

Общият устройствен план на Ветово вкара администрацията и съвета в ново противоречие

Братската могила в Русе пропада

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Предстои голямо залесяване във Велико Търново

59-годишен мъж открадна колело в село Михалци

Задържаха мъж опитал да проникне в букмейкърски пункт във Велико Търново

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

85 човека ще започнат работа по регионална програма за заетост в област Разград

В Разград търсят преподаватели, използващи иновативни методи за преподаване

Община Разград спечели обжалването за "Орел"