Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Проблемите на хората с увреждания в Търговище и как Общината реагира на предизвикателствата

  • Written by  КИС 13
Проблемите на хората с увреждания в Търговище и как Общината реагира на предизвикателствата

Хората в неравностойно положение ежедневно се сблъскват с множество проблеми.

Понякога един висок тротоар и няколко стъпала могат да се окажат непроеодолими препятствия докато се придвижват. Затова в Търговище всички проекти за реконструкция и ремонт на пешеходната и уличната инфраструктура са съобразени с достъпната среда за хора с увреждания. Същото важи и за новото инвестиционно строителство.

Преди години Ваня била здравен работник. Но тежка катастрофа променя живота й. Днес излизането й извън дома изцяло е зависимо от инвалидната количка и 84-годишната й майка. Въпреки желанието за социален живот, неудобствата по улиците, препятствията пред институции, силното движение са все причини, които спират Ваня дори да стигне до клуба на хората в нейното положение.

"Пред този клуб ние нямаме скосяване, аз лично съм изпратила писмо до общината за проблемите, които срещаме, защото определените паркоместа за лицата с увреждания са на долния край. Това може би е на стотина метра на долния край на паркинга, а ако аз трябва да сляза, значи аз трябва да пълзя по този баир с количката нагоре, за да мога да дойда. Значи стигам тук до един бордюр, който е 20 сантиметра, майка ми се затруднява да качи количката."

За Ваня проблемите се повтарят всяка година, независимо от сезона. Нещата стават още по-трудни през зимата, когато падне и голям сняг. Разказва, че единствено в сградата на Общината се чувства по-спокойна, когато се налага да посети някое гише за административни услуги.

"Важен е личният контакт в тези институции, защото едно е да вляза в сградата, друго е примерно да се кача до някое гише, което е на втория етаж и срещам затруднение. За хората с увреждания какво е необходимо, необходимо е да има достъп до медицинска помощ, да може да влезе в аптеката да си купи лекарствата, т.е. така да бъде обслужван. Много години жадувам, просто съм искала да отида на театър – театърът няма никакъв достъп, никаква рампа, нищо. Там, където има рампи, пък много честа са тесни, стръмни. То, човек трябва да бъде, не знам, щангист ли, борец ли, какво не знам, за да изтика количка, която е повече от 60 килограма. Отделно човек с увреждане, когато излиза той трябва да разполага с асистент, той трябва да има човек, който е в активна възраст, или пък да бъде способен да му помогне където е необходимо, защото някъде се изискват и физически усилия, а ние се справяме както можем."

Подобни проблеми Ваня и хората в нейното положение се принуждават да преодолеят при посещение в банки, учреждения, достъп до банкомат, на кооперативния пазар в града, най-вече като се движат по улиците и трябва да преминават на другия тротоар, а там бордюрът не винаги е скосен.

Потърсихме отговор и коментар на местно ниво, от Общината. От там разбрахме, че много от сградите, в които са институциите са построени преди години и наистина са труднодостъпни.

"Към настоящия момент Община Търговище като такава институция е осигурила достъп на хората с увреждания, за да може да изпълнява функциите си и да бъде достъпна за всички граждани. Така също новите проекти, върху които се работи инфраструктурни, включително и тези "Региони в растеж", ремонтните дейности, които са планирани за ремонти на тротоари и улични платна, изискванията към тях да осигуряват достъпна среда и да отговарят на всички изисквания на Наредба 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите и поддържане на достъпна средата хората с увреждания.", заяви главният архитект на Община Търговище Дарина Димитрова, която уточни, че това важи и за инвестиционните проекти, одобрявани от Общината, при които е задължително да се осигури достъпна среда.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ