Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

  • Written by  КИС 13
Разглеждайки външния профил на сградата, проектът придава акцент върху окачения силует на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления хълм Разглеждайки външния профил на сградата, проектът придава акцент върху окачения силует на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления хълм

Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди експозиционен център, спечелил първо място в международния архитектурен конкурс "Ново сърце за Стария град", е новаторски, но кореспондира и с традициите в българската архитектура.

В това е категоричен проф. д-р Георгий Станишев, председател на журито в професионалната надпревара за проектиране на експоцентър и предлагане на градоустройствено решение /концепция/ за терена на Старото военно училище във Велико Търново. Проф. Станишев подчертава, че историята показва как няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове, с желание веднага да бъде унищожено и осмяно.

"Проектът за Експозиционен център на арх. Нарди е новаторски дотолкова, доколкото той внася един нов език, нова фразеология в традицията на Велико Търново. Със заоблени ръбове, проста форма, проектът се вписва в средата като едно обтекаемо тяло, което свързва пространството между двете съществуващи сгради – на Великотърновския университет и на Областната управа. Това тяло съдържа два на пръв поглед изключващи се елементи като стъкло и дърво, които обаче дават нов, модерен вид на сградата, която кореспондира с традициите в архитектурата на Велико Търново.  Проектът на арх. Нарди, изпълнява основната задача, която журито бе поставило по време на разглеждането на проектите - организира съществуващата среда, благодарение на своята радикална различност. До голяма степен избрахме обект, който с простотата и своята лаконична архитектурна фраза организира и притегля двата други значително по-едри по мащаб обекти", поясни председателят на международното жури.

Сградата на новия Експозиционен център ще има амфитеатрална форма и ще се явява първата акупунктурна точка - "врата" с ново градоустройствено решение и функционална многообразност, с изглед в перспектива към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Това обяснява арх. Клаудио Нарди от Италия. В архитектурен план той избира омекотена, "дискретно – овална" форма, извисяваща се във височина, която предлага от всеки ракурс и перспектива една мека, пластична и привлекателна визия.

Приземният етаж поема различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови помещения, санитарни помещения.

Разглеждайки външния профил на сградата, проектът придава акцент върху окачения силует на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления хълм. Първият етаж ще се състои от тяло, частично издадено напред, в което ще се помещават основните функции - голяма зала с капацитет 1200 места и свързаните с нея функции. Пространството ще дава възможност за разделяне на залата на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с отлична изолация. Предвидени са места за системи за контрол и за осигуряване на симултанен превод, сцена и  задкулисие. Чрез изградено стълбище и асансьори ще бъде осигурен пряк достъп до останалите зони за обслужване. Оборудването на залата ще бъде преместваемо, сцената ще бъде мобилна и оформена от сглобяеми платформи, които ще бъдат разположени на различни нива, с цел отлична визуализация за публиката от различните ракурси на залата. Предвидени са също евакуационни изходи, санитарни помещения, голяма зона за разполагане на кафене с панорамен изглед към Стария град и паметника на Асеневци, достъп до панорамната тераса на нивото на покрива. Оттам ще се разкрива панорамен изглед към сърцето на новия градски център.

За фасадата на сградата ще бъде използвана плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“ със слънцезащитни функции. Така ще се акцентира върху облия формат на сградата и ще се постигне единство на възприятието при изпъкналите прозрачни и стъклени повърхности и плътните буферни ламели през различните часове на денонощието.

Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, с основната си част обърнат на изток, като ще бъде осигурен достъп до подземния паркинг. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Полицията в Търговище хвана крадец на мобилен телефон

Завърши основният ремонт на детска градина "Приказка" в Търговище

Почистват от растителност пътя между търговищките села Стража и Черковна

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ