Черна годишнина: 2 години от влаковата катастрофа в Хитрино

By 10 Декември 2018 Прочетена 1886 пъти 0
В резултат на инцидента загинаха 7 души, а 29 бяха ранени В резултат на инцидента загинаха 7 души, а 29 бяха ранени снимка: МВР

Навършват се две години от трагедията в Хитрино.

Рано сутринта на 10 декември 2016 година товарен влак с пропан-бутан и пропилен катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха, а 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото. В резултат на инцидента загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде опбезпечена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души - в кризисен център в Шумен. Имотите на хората бяха охранявани от Жандармерията. Тези, които останаха без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

В хода на заседанията по делото "Хитрино" стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Взривът е станал от 3 до 5 минути след дерайлирането на влака. Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии. Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net