Днес отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

By 22 Септември 2017 Прочетена 3108 пъти 0

Днес се навършват 109 години от обявяването на Независимостта на България.

Това става на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Турция, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България бе отбелязана тържествено в София на площад „Княз Александър I” пред Паметника на Независимостта. В словото си заместник кметът на столична общиан Тодор Чобанов каза, че обявяването на независимостта е едно от най-забележителните събития в историята на България.

От името на държавната и местната власт гвардейци поднесоха венци и цветя пред паметника  на независимостта.

По време на честванията в Пловдив пред военния клуб бе направена възстановка на посрещането на цар Фердинанд, който пристигнал в града с премиера Александър Малинов ден след обявяването на независимостта във Велико Търново.

В празничния ден бяха поднесени венци и цветя пред монумента на гроздовия пазар в Пловдив, който символизира независимостта на България.

Годишнината бе отбелязана и във Варна пред сградата на Съдебната палата с тържествено издигане на знамето на Република България и построяване на почетния караул.

По случай празника беше отслужен благодарствен молебен. Честванията във Варна завършиха с танцов-музикална програма. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net