ЕК санкционира Български енергиен холдинг със 77 млн. евро.

By 17 Декември 2018 Прочетена 2090 пъти 0
Санкцията е за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България Санкцията е за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България снимка: КИС 13

Европейската комисия наложи глоба на Български енергиен холдинг и неговите дъщерни дружество.

Санкцията е в размер на над 77 милиона евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз.

В решението, взето днес, се констатира, че групата Български енергиен холдинг има господстващо положение, както на пазарите за газова инфраструктура, така и на тези за доставка на газ в страната. Друго заключение гласи, че холдингът и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. В решението се изтъква, че Енергийният холдинг е използвал господстващото положение на едно от дъщерните си дружества, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество по отношение на доставките на газ. Освен това е констатирано и презапасяване с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

От Европейската комисия са изразили становище, че премахването на тези пречки, ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която през ноември беше одобрена публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия, който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.

На извънреден брифинг днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че от 2015 се водят активни разговори с Европейската комисия. Тя коментира още, че приватизацията на БЕХ е недопустима, тъй като това касае националната сигурност на България.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 17 Декември 2018 19:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net