Горивата по бензиностанциите с нови имена от 12 октомври

Тогава влиза в сила директива на Европейския парламент за развитието на алтернативни горива Тогава влиза в сила директива на Европейския парламент за развитието на алтернативни горива КИС 13

Европейският съюз сменя имената на горивата.

Това трябва да стане от 12 октомври, когато бензиностанциите на територията на всички 28 страни-членки трябва да въведат нови обозначения. Тогава влиза в сила директива на Европейския парламент за развитието на алтернативни горива.

Целта е да бъдат улеснени жителите на Европейския съюз в разпознаването на бензина или дизела, с който зареждат автомобилите си. След нововъведението към октановото число на бензина задължително ще трябва да бъде добавено обозначение за съдържанието на биогориво, обградено с кръг - например с E5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биогориво, с Е10 - 10% и т.н.

Така новото име на А-95/Euro 95 ще бъде E5 95. Дизелът също ще получи някое от новите обозначения B7, B10 и XTL - съответно за 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Вместо кръгли обаче пиктограмите ще бъдат квадратни. С нови символи ще бъдат обозначавани и алтернативните горива. Те също ще имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл 45 градуса, в която ще бъдат разположени съкращенията H2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ).

Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите на териотрията на Eвропейския съюз с новите сивмоли ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври тази година - леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 05 Октомври 2018 15:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН