Лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган се срещат днес във Варна

By 26 Март 2018 Прочетена 1512 пъти 0

Днес във Варна се провежда среща на върха Европейски съюз – Турция. 

Очаква се основните теми да бъдат изпълнението на условията на споразумението с Турция за бежанците, както и обсъждането на конфликта на южната ни съседка с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф. 

Разговорите ще се проведат в резиденция Евксиноград край Варна. В нея ще участват Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов от една страна, и турският президент Реджеп Ердоган от друга.

Идеята е срещата да премине под формата на вечеря, която се планира да продължи два часа, но е възможно и да бъде удължена.

Ердоган се придружава от външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик, министъра на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, министъра на икономиката Нихат Зейбекчи и министъра на търговията Бюлент Тюфекчи. Група отговорни служители и представители на водещи медии също придружават Ердоган. 

По време на поклонение по повод Деня на Тракия президентът Румен Радев изрази своите очаквания за срещата.

"Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса в Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес и в религиозните ни дела. Също така да бъде поставен и въпросът за обезщетенията за тракийските бежанци", посочи държавният глава.

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира въпроса с мигрантите, който също се очаква да бъде обсъден.

"След като ще има среща трябва да има диалогичност. Да се надяваме, че ще имаме добри новини", лаконичен бе Симеонов.

Междувременно във Варна се състоя протест срещу визитата на Ердоган. Организатор бе партия "Възраждане". Според нейния лидер Костадин Костадинов по този начин те изразяват несъгласие с присъствието на турския президент на територията на България.

"Само преди по-малко от две седмици Ердоган определи една част от територията на България като част от територията на Турция. Точно поради тази причина ние смятаме, че неговото присъствие тук не е допустимо. Той изнудва лидерите на ЕС, иска от тях пари за нелегалните мигранти, които до голяма степен са продукт на собствената му политика. Присъствието на европейските лидери на срещата с Ердоган легитимира тази политика и довежда всичко, което той прави до капитулиране на лидерите на ЕС и ръководството на България пред исканията на Турция", смята Костадинов.

Посещението на турския президент съвпадна с отбелязването на 105 години от Одринската епопея и почитане на паметта на убитите в Тракия 60 000 българи по време на междусъюзническата война през 1913 година.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net