Над пет часа продължи срещата между премиера и майките на деца с увреждания

By 31 Юли 2018 Прочетена 2442 пъти 0

Информационната система за хората с увреждания, за която държавата даде 2 500 000 лева, не работи.

Това каза премиерът Бойко Борисов след продължилата пет часа среща с майки на деца с увреждания, които близо 2 месеца протестират с основно искане да се приеме законът за личната помощ. Стана ясно, че той трябва да бъде готов до края на септември.

На срещата са били обсъдени конкретни проблеми включително въвеждането на регистър на хората с увреждания, от който да се вижда индивидуалната нужда от помощ. Дискутирани са били и помощните средства за хората с увреждания и подобряването на критериите за финансова подкрепа.

"Проведохме една доста интензивна среща с премиера, министър Бисер Петков, здравния министър и вицепрезидента Томислав Дончев. Пред тях отново поискахме създаването на регистър на хората с увреждания, както и да не се дават помощи на калпак, а според индивидуалните потребности на лицето. Обединихме се около това, че Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги ще бъдат готови до края септември ще бъдат дадени на депутатите за обсъждане"

каза след срещата една от майките Мая Стойцева.
Бойко Борисов подчерта, че ще бъде проверено на какво се дължи това, че инфорамционната система за хората с увреждания не работи.

"Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения. За мен тази среща е съществен напредък, защото заедно с всички тези хора седнахме на една маса"

категоричен бе премиерът
Майките на деца с увреждания бяха категорични, че протестите ще продължат докато не видят исканията си залегнали в документ.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 11 Август 2018 16:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net