Областните епизоотични комисии ще заседават всяка седмица заради африканската чума

By 08 Юли 2019 Прочетена 2132 пъти 0
Това стана ясно днес от срещата на министъра на земеделието Десислава Танева с областните управители от Северна България Това стана ясно днес от срещата на министъра на земеделието Десислава Танева с областните управители от Северна България снимка: БГНЕС

Заради двете нови огнища на африканската чума по свинете в плевенските села Жернов и Новачене, Областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица.

Това стана ясно днес от срещата на министъра на земеделието Десислава Танева с областните управители от Северна България. Предвиждат се и мерки за намаляване на популацията на дивите прасета като на ловците ще се плаща по 50 лева за отстреляно животно. Ще бъдат и актуализирани заповедите за мерки срещу разпространение на заболяването, заяви още министърът на земеделието Десислава Танева.

Вирусът е толкова силен, че се запазвал до 4 месеца в двора на хората, където е установено болно прасе. Заради лесното разпространение на болестта, експертите отправят и редица съвети към стопаните, които отглеждат свине.

Целият район на новите огнища е подложен на надзор в 10 километрова зона. Горските стопанства също ще се включат в борбата с болестта, обяви изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Мирослав Маринов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2019 17:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net