Омбудсманът дава на прокуратурата новите цени на тока и парното

By 02 Юли 2018 Прочетена 1369 пъти 0

Поскъпването на тока, парното и електроенергията от 1 юли отива в прокуратурата. Това заяви днес за БГНЕС омбудсманът Мая Манолова.

Според обществения защитник повишението на цените не се налага, тъй като в края на миналата година – в резултат на поевтиняването на газа с над 7%, парното и тока не са били променени. Мая Манолова смята, че са ощетени около 600 хиляди домакинства в България.

"Телефонът в приемната ми прегря от жалби на граждани срещу поскъпването на тока и топлоенергията и природния газ от 1 юли, има и много хора, които дойдоха лично да се оплачат. Моето становище е, че повишението на цената не се налага, защото в края на миналата година – в резултат на поевтиняване на газа със 7,29% цените на парното и на тока не бяха пипнати, т.е КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите", категорична бе тя.

Мая Манолова ще настоява да отпадне текста в Закона за енергетиката, според който граждански сдружения не могат да оспорват решенията на КЕВР.

"Сезирала съм Конституционния съд, за да отмени този текст в закона, все още обаче няма решение. Единственият ми ход в момента е да внеса жалба в прокуратурата", допълни още омбудсманът.

Припомнчме, че от вчера цената на електроенергията в страната се увеличи средно с малко над 2%, а на парното - със 7,33 на сто.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net