Отвориха офертите за новия изтребител

By 01 Октомври 2018 Прочетена 2070 пъти 0
Офертите бяха отворени в министерството на отбраната от ген.-майор Цонко Стойков, командир на Военновъздушните сили Офертите бяха отворени в министерството на отбраната от ген.-майор Цонко Стойков, командир на Военновъздушните сили КИС 13

Три държави - САЩ, Швеция и Италия - са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител.

Официалното отваряне на предложенията беше днес от ген.-майор Цонко Стойков, командир на Военновъздушните сили. Става дума за четири типа бойни самолети – американските F-16 и F-18, шведския "Грипен" и употребяван "Юрофайтър" от Италия.

Оттук нататък следва документите да бъдат заведени в класифицирана регистратура. От утре комисията за оценка на предложенията започва работа, която ще продължи 2 седмици и ще завърши с протокол.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че това е един исторически ден за българската авиация.

Какво всъщност не сме получили? Не сме получили оферта от Израел за втора ръка F-16, не сме получили оферта от Португалия за втора ръка F-16 и не сме получили оферта на нов "Рафал" или стар "Рафал" от Франция. Останалите държави участват. Имаме участие фактически на четири типа самолета. При четири оферти мисля, че можем да бъдем доволни

обясни Запрянов пред медиите

Припомняме, че проектът за модернизация на авиацията предвижда придобиването на 16 броя самолети. Финансовата рамка за реализация на първия етап e 1,8 млрд. лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 01 Октомври 2018 19:49
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net