Парламентът отхвърли мажоритарния вот

By 15 Юни 2017 Прочетена 1536 пъти 0

Парламентът отхвърли на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, които въвеждат мажоритарна система.

"За” гласуваха 98 депутати, "против" бяха 121, а един се въздържа. 

Законопроектът на ГЕРБ въвеждаше мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Във всеки едномандатен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. В мотивите към него беше разписано, че би било политически неоправдано една единствена партия да предложи районирането на страната, то следва да се извършва от политически независими органи. Затова в законопроект ГЕРБ предлагат наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента на България въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението, по данни представени от НСИ на база резултатите от последното преброяване на населението и от ГРАО.

Мотив за предложените промени са резултатите от проведения на 6 ноември миналата година национален референдум. 

От ГЕРБ са на мнение, че предимството на мажоритарната система е нейната разбираемост, а кандидатите за депутати са по-тясно свързани с проблемите на избирателите.

Според БСП обаче мажаритарна система с абсолютно мнозинство е връщане в миналото. 

"Всяка избирателна система търпи своята еволюция, заради потребностите на обществото, да отрази това, което хората мислят. Никъде не функционира абстрактна избирателна системата, тя отразява, класовите, груповите очаквания на гражданите. Днес, когато наблюдаваме това, което се случва около нас - купуването на гласове, ужасните практики, ме кара да мисля, че това, което предлагате е връщането към едно минало незабравимо“, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Рамадан Аталай от ДПС пък изтъкна, че предлаганите промени не са в интерес на хората.

„Всички изменения досега в ИК са правени против ДПС. ГЕРБ, предлагайки тези промени върви срещу националните интереси. С този мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в парламента ще управлява еднолично“, каза Аталай от трибуната на Народното събрание.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net