Почина тежко пострадалият при вчерашната злополука в "Арсенал"

By 15 Март 2018 Прочетена 1388 пъти 0

Почина работникът, пострадал при вчерашната авария в завод "Арсенал" в Казанлък.

Той получи тежки изгаряния след инцидента в цех за химически смеси. 45-годишният Красимир Желев пострада при възпламеняване на барут в помещението, в което – по думите на вътрешния министър Валентин Радев – той изобщо не трябвало да влиза.

Припомняме, че на място загина още един служител на завода – 27-годишният Цеко Василев.

Прокуратурата работи по две основни версии за инцидента: техническа повреда и човешка грешка, която може да е била следствие от неспазване на инструкциите за работа в цеха. Проверка извършва и Инспекцията по труда , но засега само на документи.

Оказа се, че Инспекцията по труда извършва проверки във военния завод на всеки 3 месеца. През последната година експерти са влизали там 100 пъти. Установените нарушения за периода са били над 400.

"На фона на световната практика, в тези предприятия съществува риск, каквито и мерки да предприеме работодателят. Затова, това е рисково производство, което подлежи на толкова чести проверки от страна на Инспекцията по труда. В хода на проверките сме спирали съответно работно оборудване и съоръжения, които представляват непосредствена опасност за живота и здравето на работещите. Спирали сме и с акт 11 съоръжения, които представляват непосредствена опасност", подчерта началник-отдел "Рискови производства" в Главна инспекция по труда Пенка Митрева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net