Разбиха престъпни групи за сечене на фалшиви монети и за разпространение на наркотици

By 18 Юни 2018 Прочетена 1431 пъти 0

Неутрализираха две престъпни групи при акции на ГДБОП - за сечене на фалшиви монети и за производство и разпространение на наркотици.

В цех в Пловдив са задържани 34 000 монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество, както и цялостното оборудване за производството им, подчерта административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той поясни, че се работи по молба за правна помощ с цел изясняване дали такива партиди вече са реализирани във Великобритания. Цената на продажба на фалшификатите е 40% от номинала. При използване на пълния ресурс на техниката капацитетът за производство за ден може да достигне 1 500 монети. По време на разследването по информация, постъпила в ГДБОП, било установено, че групата е действала от есента на 2017. В резултат на предприетите действия са задържани трима участници в групата в момент на сключване на сделка за закупуване на голямо количество монети.

"Това е уникален случай в България, защото е първият, когато се задържа цех със всичко необходимо за производство и са произведени английски паунди, монети. Задържани са над 34 хил. монети, включително и цялостното оборудване за производството им", обясни прокурор Гешев.

При другата специализирана полицейска операция е неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с производство, отглеждане и разпространение на наркотични вещества в района на град Сливница. В хода на разследването било установено, че групата е осъществявала престъпната си дейност от около четири месеца. До разследващите достигнала информация, че участниците възнамеряват да изнесат готово количество изсушена марихуана от къща в село Гълъбовци където я отглеждали. Там в лек автомобил били задържани трима души. Общото иззетото количество наркотични вещества е около 35 кг, с приблизителна продажна стойност 500  000 лева.

"Задържани са 3 лица. Спрямо две от тях са взети мерки за неотклонение "задържане под стража", а по отношение на едно от съдът е определил мярка "парична гаранция", уточни прокурор Гешев.

По двата случая са повдигнати обвинения срещу шестима души.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net