След ваканцията парламентът ще разгледа важни промени в Изборния кодекс

By 04 Януари 2019 Прочетена 1597 пъти 0
Основен момент е предложението на партия ВОЛЯ да има видеокамери във всички секции Основен момент е предложението на партия ВОЛЯ да има видеокамери във всички секции снимка: КИС 13

Окончателният вариант за промени в Изборния кодекс е един от първите законопроекти, които трябва да разгледа парламентът след края на ваканцията на депутатите на 10 януари.

Целта е до края на месеца текстовете да бъдат гласувани, за да се спазят препоръките на Венецианската комисия в месеците преди избори да не се правят промени в законите.

Основен момент е предложението на партия ВОЛЯ да има видеокамери във всички секции. Друго предложение, което трябва да се обсъди от народните представители е за машинното гласуване. Сред предложените изменения е и също от съставите на избирателните комисии да отпаднат членовете от квотата на партии, които са излъчили евродепутати, но не присъстват в българския парламент. Друго входирано предложение за промяна в Изборния кодекс е и отпадането на номерата за партиите в бюлетините, като идеята е да останат само имената на политическите сили.

Всяка парламентарно представена партия трябва да участва в състава на комисиите с толкова членове, колкото отговарят на процента получени гласове на последните парламентарни избори, но не по-малко от един.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 04 Януари 2019 17:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net