Вдигнаха цената на тока, парното и природния газ

By 02 Юли 2017 Прочетена 1319 пъти 0

Комисията за енергийно и водно регулиране оповести решенията си относно новите цени на природния газ, както и тези в сектор „Електроенергетика“ и „Топленергетика“.

Те влязоха в сила от 1 юли (вчера).

Цената на природния газ вече е 370,21 лева/1000 куб. Метра или 34,86 лева на MWh, без ДДС, акциз и цена на пренос.

На брифинг в сградата на КЕВР председателят на комисията Иван Иванов обяви и новите цени на топлоенергията:

За клиентите на Топлофикация София цената се увеличава с малко под процент – 0,98%. В Пловдив ще плащат с 1,49% повече, в Плевен – с 3,41, в Бургас – с 2,40%, във Велико Търново – с 0,66%, във Враца – с 2,90% и в Разград – с 2,18%.

При топлофикационните дружества, които използват въглища цената на топлинната енергия ще скочи между 2,25% и 9,31%. Най-нисък скок на парното от такива централи ще има в Габрово, където ще се плаща с 2,25% повече от досега, а най-голяма разлика ще има в Перник – 9,31%. В Русе потребителите на Топлофикация ще плащат с 8,05% повече за парно.

Токът също бележи повишение в цените. От 1 юли цената за абонатите на ЧЕЗ става с 2% по-висока, за клиентите на EVN – с 1,7%, а тези на ЕНЕРГО-ПРО ще плащат с 0,41% повече.

„Определените от Комисията цени се основават на ясна икономическа логика. В своите решения енергийният регулатор се ръководи от четири основни принципа – прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост. Тези принципи са водещи и в решенията на регулаторите в останалите европейски страни и ние се придържаме към тях“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той каза още, че целта пред Комисията са три – създаването на прозрачен електроенергиен пазар, устойчивост на регулаторната рамка и финансовото укрепване на дружествата от енергийния сектор:

„Вече трета година в енергийния сектор се извършва дълбока реформа, но независимо от това българските потребители реално не чувстват тази тежест. За последния 3-годишен период цената на електроенергия е повишена с 2,5%, което на практика е нарастване с 0,8 на сто годишно. КЕВР ще направи всичко възможно и през следващите години потребителите на електроенергия да бъдат предпазени от резки ценови промени и да не усетят допълнителни тежести.“, обоснова се председателят на енергийния регулатор.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net