10-годишната сага с депото в Бяла е на път да приключи успешно до края на годината

By 10 Април 2018 Прочетена 2235 пъти 0

До края на годината трябва да заработи регионалното депо за отпадъци в Бяла.

Проектът беше преработен и рестартиран от местаната администрация под ръководството на кмета Димитър Славов в края на миналата година. Тогава беше осигурено безвъзмездно финансиране от държавата в размер на 11 милиона лева.

Цели 10 години продължава сагата с изграждането на регионалното депо в Бяла. Славов заварва пълна бъркотия по проекта, който е спрян от Европа, а част от средствата са върнати. Рестартиран е през миналата година, като в него участват общо 6 общини – Бяла, Две могили, Борово, Ценово, Полски Тръмбеш и Опака.

В момента се оправят всички грешки допуснати по проекта, обясни още за телевизия КИС 13 градоначалникът. Започнала е работата по демонтажа на огромни бетонни блокове, тъй като не са били поставени където трябва. Депото ще разполага и с пречиствателна станция за отпадъчни води. Самото място, където трябва да бъде клетката в момента прилича на кратер на вулкан, но благодарение на новия проект ще стане едно модерно съоръжение, което отговаря на всички екологични изисквания. По проекта е предвидена и възможност за разширение на депото, както и за удължаване в пъти на живота му от 5 до 25 години с машина, която намалява обема на отпадъците. Предстои да се изгради и инфраструктура до регионалното депо.

Проектът за новото депо е в общ размер на 13,5 милиона лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net