Преди 110 години на гарата в Две могили е написан Манифестът за Независимостта на България

By 22 Септември 2018 Прочетена 4749 пъти 0
Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили КИС 13

Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България.

Това става на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Турция, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство поема към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там министър-председателят Александър Малинов написва манифеста за Независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Княз Фердинанд първи прочита манифеста с който съобщава на населението за обявяването на независимостта.

По случай празника, тържествено слово произнесе кметът на Община Две могили Божидар Борисов. Той заяви, че в днешно време една държава е независима, когато има силна икономика и образование.

От Общината организираха богат културно-музикална програма с изпълнения на деца от центъра за подкрепа и личностно развитие в Две могили и танцова формация "Мераклии".

Накрая на гарата в Две могили, където е спрял царския влак и Александър Малинов е написал манифеста за Независимостта на България, бяха поднесени цветя на паметната плоча, поставена през 2008 година. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net