КНСБ, НАП и Инспекцията по труда обединяват усилия срещу сивата икономика

By 12 Юли 2019 Прочетена 2073 пъти 0
Днес президентът на синдиката Пламен Димитров посети Разград Днес президентът на синдиката Пламен Димитров посети Разград снимка: КИС 13

400 потребители са се регистрирали в мобилното приложение на КНСБ за подаване на сигнали срещу работодатели, които са в сивата икономика.

Това съобщи в Разград президентът на синдиката Пламен Димитров. Целта е да се повиши ефективността на политиките, чрез които недекларираната заетост да бъде ограничена.

Още рано сутринта пред сградата на КНСБ в Разград бе разположен мобилен информационен център, където цял ден имаше консултации за желаещите да научат повече относно защитата на труда и заплащането си. От синдиката представиха новото мобилно приложение, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. Досега на платформата са подадени 20-ина сигнала, като нито един от тях не се отнася до разградски фирми, обясни Пламен Димитров.

Ако получените сигнали не са в правомощията на синдиката, те ще бъдат пренасочвани към компетентните институции. Синдикатът ще оказва съдействие, когато има възможност, а когато не е в правомощията на профсъюза, сигналите ще бъдат пренасочвани към компетентните държавни институции. В края на годината ще бъдат обобщени два регистъра – на нарушителите, в който ще бъдат отразени и действията по сигналите – и на предприятията с положителни практики.

Иницитивата на КНСБ беше подкрепена от Инспекцията по труда и Националната агенция за приходите. 

От КНСБ изнесоха информация. според която през последните години сивата икономика нямалявала, но все още експлоатацията оставала голяма в строителството и шивашката индустрия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 12 Юли 2019 17:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net