Кои отрасли на икономиката ще търсят най-много работна ръка в област Разград през следващата година

By 18 Октомври 2018 Прочетена 2059 пъти 0
В област Разград приключи анкетно проучване за потребностите от работна сила В област Разград приключи анкетно проучване за потребностите от работна сила КИС 13

В област Разград приключи анкетно проучване за потребностите от работна сила, като в статистическата извадка са били включени 94 работодатели. От резултатите става ясно, че през следващите 12 месеца, се очаква да се разкрият места за шивачи, работници в горското стопанство, в озеленяването, в производството на облекло и за готвачи. Ще има търсене и на медицински сестри, водачи на земеделски машини, учители, лекари, шофьори на международни превози.

В дългосрочен план - след 3 години, се очаква глад за специалисти с висше образование в икономиката, машинното инженерство и администрация и управление.

Междувременно нямало кандидати за професионалните гимназии в паралелки с работнически специалности в Разградска област, алармират от Регионалното управление на образованието. Последният прием е показал, че почти няма желаещи да учат за шивачи, стругари и мебелисти. Според експерти, липсата на интерес към работническите професии, оголва пазара на труда и влошава качеството на работа във фирмите заради недостиг на специалисти. Като основен проблем за този отлив, институциите и работодателите сочат липсата на добро заплащане в производствените сектори.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 18 Октомври 2018 19:10
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net