Населнието на област Разград е намаляло с близо 1500 души за година

By 10 Септември 2019 Прочетена 1553 пъти 0
Заедно с това се наблюдава и процес по застаряване на населението Заедно с това се наблюдава и процес по застаряване на населението снимка: КИС 13

Трайно намалява населението в област Разград.

Това сочи годишният доклад за здравно-демографското състояние на Регионалната здравна инспекция. Само за една година населението на Разградска област се е "свило" с близо 1500 души. В документа се посочва също, че с развитието на демографските процеси през последните години са се утвърдили неблагоприятни тенденциии за намаляване броя на населението. Негативно влияние оказват ниската раждаемост и относително високата смъртност, както и външната и вътрешна миграция.

Заедно с това се наблюдава и застаряване на населението в областта. Тази тенденция се проявява най-силно е изразен в общините Кубрат и Цар Калоян, където възрастните хора са съответно 35,8 и 33,25% от населението. В доклада се посочва още, че застаряването поражда редица проблеми, тъй като увеличените потребности от здравни грижи и социално подпомагане водят до ръст в разходите в тези сфери.

Като цяло се запазва тенденцията за по-висок относителен дял на населението в селата спрямо градското население. Както и през предходните години, се наблюдава спад в броя на жените във фертилна възраст, които за две години са намалели с близо 6%.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net