Областната епизоотична комисия в Разград прие превантивни мерки заради африканската чума по свинете

By 10 Септември 2018 Прочетена 1933 пъти 0
На общинските кметове ще бъдат изпратени препоръките за собствениците на животни в областта На общинските кметове ще бъдат изпратени препоръките за собствениците на животни в областта КИС 13

В Разград се състоя заседание на Постоянната епизоотична комисия за набелязване на мерки за недопускане на разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на областта.

Припомняме, че засега има един потвърден случай  на заразата в село Тутраканци край Провадия.

Властите в Разградско вече са взели проби от диви свине, които са се оказали отрицателни.

На общинските кметове ще бъдат изпратени препоръките за собствениците на животни в областта. От своя страна те трябва да ги разпространят сред селските кметове, които пък да уведомят жителите на населените места. Призовават и собсвтениците на свине за домашно отглеждане да ги заколят преди евентуално разпространение на заболяването, за което няма открита ваксина поради изменчивост на вируса.

Областният управител Гюнай Хюсмен поиска общинските кметове да поставят предоставените им по негова идея безвъзмездно от Областната дирекция по безопасност на храите 2500 чипа, което ще е реална крачка към намаляване популацията на безстопанствените животни.

Участниците в заседанието решиха още общинските кметове да събират редвоно и унищожават отпадъците от хранителни продукти от чуждестранни посетители в туристически обекти на тяхна територия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 10 Септември 2018 17:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net