Областната епизоотична комисия в Разград заседава заради африканската чума по свинете /ВИДЕО и ПОДРОБНОСТИ/

By 02 Август 2019 Прочетена 1735 пъти 0
Повече от 30 мъртви диви прасета са установени в държавното ловно стопанство "Воден" Повече от 30 мъртви диви прасета са установени в държавното ловно стопанство "Воден" снимка: КИС 13

Повече от 30 мъртви диви прасета са установени в държавното ловно стопанство "Воден" в област Разград.

Те са били загробени според изискванията, стана ясно на заседание на постоянната областна епизоотична комисия. Потвърдени са 6 проби за африканска чума, които са първите случаи на заразата на територията на областта. От Държавно ловно стопанство "Воден" изнесоха подробности около установяването на първите 6 положителни проби за африканска чума, обявени на 31 юли от Българската агенция по безопасност на храните.

Замeстник-областният управител Евгени Драганов представи пред членовете на комисията заповед на министъра на земеделието по отношение на новите мерки срещу разпространението на Африканската чума по свинете.

Областният управител Гюнай Хюсмен припомни, че преди около месец епизоотичната комисия е информирала Министерството на земеделието за необходимостта от отпускане на средства за ремонт на 50-километровата ограда на ловното стопанство.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев съобщи, че в повечето общини вече са приключили проверките за свине от тип "заден двор".

По предложение на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите Мариела Йорданова на заседанието бе взето решение експертите от Областната дирекция по безопасност на храните да изготвят методически указания за земеделските стопани относно прилагане на дезинфекционни мерки на транспортната техника.  На земеделците бе препоръчано да обработват зърното за фураж в сушилни при определена температура, която унищожава вируса.

На заседанието представители на свинекомплекса в Исперих обявиха подробности около сериозните мерки, които вземат за недопускане на зараза.

Комисията препотвърди решението на Областния щаб при бедствия и аварии да се продължи дърводобива, но само от държавни, общински структури и от фирми, които имат договори. Забранява се допускането на индивидуални посещения с цел събиране на отпадъчна дървесина.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net