Очакват се високи добиви на пшеница, ечемик и рапица в област Разград

By 14 Юни 2019 Прочетена 1479 пъти 0
В Разградско започна подготовката за жътвената кампания В Разградско започна подготовката за жътвената кампания КИС 13

В област Разград започна подготовката за жътвената кампания.

Относно реколтата от хлебна пшеница зърнопроизводителите са единодушни, че е преодолян успешно мартенският период на засушаване, когато дори е имало намерения да се разорат есенниците и да се засеят други култури. В момента реколтата от пшеница, ечемик и рапица е добра, като е заложен потенциал за високи добиви.

Хлебната пшеница е изведена на високо технологично ниво от основните производители, поради което се очаква за областта среден добив от 700-800 кг. зърно от декар, а при някои сортове - и повече. Добивите и от хлебна пшеница, и от ечемик няма да са под нивото от миналата година. За ечемика очакванията са 550 кг. средно от декар, а от рапицата - 300 кг.

Има предпоставки и за добро качество на зърното, в резултат на модерните технологии. Цената на тон хлебна пшеница ще зависи от няколко фактора. На първо място върху нея ще повлияят залежалите количества от миналата година. Това означава, че цената ще е по-ниска от тази през 2018, като вероятно търговията ще стартира от 280 и ще достигне докъм 350 лв. за тон. Цената на пазара ще зависи до голяма степен и от житната реколта в Украйна, Русия и Казахстан.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net