В област Разград започна измерване на концентрацията на радон в жилищни сгради

By 01 Октомври 2018 Прочетена 1705 пъти 0
Проучването е четвърто по ред през последните години Проучването е четвърто по ред през последните години КИС 13

В област Разград започна измерване концентрацията на вредния газ радон в жилищни сгради. Това ще стане с помощта на 33 детектора, които бяха доставени и монтирани на подходящите места.

Регионалната здравна инспекция досега е правила неведнъж подобни проучвания, включително и на детски градини.

В тазгодишната национална кампания за наличието на радон са включени 16 домакинства. Във всяко едно от обследваните жилища специалистите са поставили по два детектора. Приоритетно са избирани сгради, в които от предходното проучване е установено наличие на радон над 300 бекерела на кубичен метър или стойности, близки до референтните.

Новите участници са определени на доброволен принцип, като пропорционално са обхванати домакинства от всички общини в областта.

Проучването е четвърто по ред през последните години. През 2014 са обследвани всички детски градини, година по-късно - 100 жилища, а през 2017 година - 30 домакинства.

Досегашните изследвания сочат, че наличието на радон е съсредоточено в една община в Лудогорието. Всички засечени случаи на превишени норми над допустимите са в Община Самуил, включително и в детска градина, припомнят от Регионалната здравна инспекция.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net