Започна тестовото измерване на качеството на въздуха в Разград

By 17 Април 2019 Прочетена 2283 пъти 0
Вече е монтирана базовата станция за извършване на непрекъснат мониторинг Вече е монтирана базовата станция за извършване на непрекъснат мониторинг снимка: КИС 13

Започна едномесечното тестово измерване на качеството на въздуха в Разград.

Вече е монтирана базовата станция за извършване на непрекъснат мониторинг. Тя е поставена в района на детска градина "Шестте ястребинчета" в ЖК "Лудогорие".

Инициативата е на областния управител Гюнай Хюсмен, като целта е да се постигне екологичен ефект. 

Устройството ще бъде тествано в едномесечен период, като резултатите своевременно ще бъдат публикувани на интернет страницата на Община Разград. За сведение на гражданите, от местната администрация уведомиха, че тези данни имат информативен характер, не са официални и Община Разград не носи отговорност за достоверността им.

Базовата измервателна станция за наблюдение на качеството на въздуха е сред най-новите технологични решения. В момента подобно устройство функционира само във Велико Търново. Чрез него има възможност за замерване с шест сензора по следните параметри: азотен диоксид, въглероден окис, серен диоксид, озон, сероводород и финни прахови частици.

Информацията в реално време може да се препраща към 10 телефонни или компютърни устройства чрез специална софтуерна платформа. Данните от замерванията могат да се използват за обобщения и анализи от експерти от РИОСВ - Русе и РЗИ - Разград.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net