50% от глобите за пътни нарушения може да остават в бюджетите на Общините

By 03 Октомври 2018 Прочетена 2069 пъти 0
Общините пък ще дават заявки за парите, които ще са им нужни за усъвършенстване на видеонаблюдението Общините пък ще дават заявки за парите, които ще са им нужни за усъвършенстване на видеонаблюдението КИС 13

50% от събраните чрез видеокамери глоби за пътни нарушения и превишение на скоростта може да отиват в бюджетите на Общините.

Това предлагат от Министерството на вътрешните работи.

Отчисленията ще започнат, след като Народното събрание приеме промените в закона за местните власти и този за движението по пътищата, което трябвало да стане до пролетта на 2019 година. В момента парите от глобите отиват в държавния бюджет.

Според народния представител Искрен Веселинов, средствата трябва да постъпват в Общините, за да развиват системите си за видеонаблюдение.

От опозицията обаче имали притеснения за това предложение, заради правомощията на общинските служители от контролните звена да проверяват дкументи и да задържат нарушители.

От вътрешното министерство предлагат да има отчисления към общините в размер на 50% от глобите за скорост, които ще продължават да се налагат от МВР и да се събират от НАП. Най-вероятно това ще става чрез фонд "Пътна безопасност". Общините пък ще дават заявки за парите, които ще са им нужни за усъвършенстване на видеонаблюдението.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 16:11
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net