Африканската чума по свинете стигна и Русенско

By 16 Юли 2019 Прочетена 2841 пъти 0
Установени са две нови огнища край Бяла и Ценово Установени са две нови огнища край Бяла и Ценово снимка: БГНЕС

Случаи на африканска чума по свинете бяха установени и в област Русе.

Става дума за регистрирано заболяване в лично стопанство в село Ценово и във фамилна ферма в беленското село Пет кладенци.

Двете нови огнища са потвърдени от Българската агенция по безопасност на храните. Взетите проби от свинете в животновъдните обекти са се оказали положителни за наличието на вируса на африканска чума по свинете.

В единия случай заразата е установена в лично стопанство в село Ценово, в което се отглеждат 5 нерегистрирани прасета, а в другия – става дума за фамилна ферма тип А в село Пет кладенци с общо 19 свине. От Областната администрация уведомяват, че е забранено влизането и излизането на хора и автомобили в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпоредени от Агенцията по храните, с изключение на служители на МВР, медицински лица в това число Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, Областната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Също така в област Русе се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се извън населените места от 3 и 10-километровите зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на съответните условия.

От Агенцията по храните напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, тъй като африканската чума е заболяване с потенциал за бързо разпространение.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net