Чумата по свинете застрашително приближава Русе, окръг Гюргево вече е "червена зона"

By 04 Септември 2018 Прочетена 3236 пъти 0
Взети са всички мерки, увериха от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе Взети са всички мерки, увериха от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе КИС 13

Над 900 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани в Румъния, като заразата наближава и окръг Гюргево. Граничният район вече попаднал в "червената зона" на заразата, тъй като в района имало огнище на болестта.

Взети са всички мерки, увериха от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Съществува обаче и пряка опасност, която идва от вътрешността на страната, заради влошена епизоотична обстановка. 

Заради случай на африканска чума по свинете във Варненско пък, препоръчват на стопаните, които отглеждат прасета в дворовете си в Русенска област, да ги заколят и приберат във фризерите. Всички кметове на населени места трябва да определят места за загробване на прасета.

Следи се за нерегламентиран транспорт на животни. Освен това на Дунав мост всички превозни средства минават през дезинфекция. Изисква се документацията и за производството на безопасни фуражи.

Около 300 килограма са иззетите хранителни продукти от животински произход на Дунв мост. Всички количества са насочени за унищожаване.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 04 Септември 2018 20:24
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net