Д-р Иван Белоев от РУ е тазгодишният български носител на наградата "Млад учен"

By 16 Ноември 2017 Прочетена 2414 пъти 0

Д-р Иван Белоев от Русенския университет е тазгодишният носител от България на наградата "Млад учен" на австрийското Министерство на науката и на Института за Дунавския регион и Централна Европа.

Той получи наградата си в Загребския университет, който тази година домакинства Дунавската конференция на ректорите. Наградата бе връчена от д-р Ерхард Бусек, който е Доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Номинираните за наградата е трябвало да отговарят на определени критерии като всяка от 13-те страни от Дунавския регион излъчва свои номинации и жури определя по един носител на наградата.

"Разработване и изследване на модулна комбинирана система за снабдяване с енергия и мониторинг на вредните емисии от автомобилния транспорт" е темата на дисертацията, с която Иван Белоев защитава докторската си степен през 2015 година. Той има повече от 30 публикации в международни издания в областта на екологичния транспорт, автомобилите, задвижвани с алтернативно гориво, логистика и други. Ръководител е на екипа HydRU, в който съвместно работят над 40 студенти, докторанти и преподаватели от различни факултети на университета. За краткото време от своето създаване екипът направи два прототипа на градски автомобил, а на еко маратона през октомври в Истанбул болидът, задвижван с водородна клетка се представи отлично и спечели наградата за дизайн.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net