Кредиторите на захарната фабрика в Русе трябва да предявят вземанията си до 20 юни

By 13 Юни 2019 Прочетена 3029 пъти 0
Това съобщиха от Окръжния съд, където се проведе първото събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност Това съобщиха от Окръжния съд, където се проведе първото събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност снимка: КИС 13

До 20 юни кредиторите на бившата захарна фабрика в Русе трябва да предявят вземанията си.

Те могат да наравят това и в допълнителния срок до 20 август, съобщиха от Окръжния съд, където се проведе първото събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност. Публичните задължения на предприятието са в размер на над 14 милиона лева.

В доклада на временния синдик за причините за неплатежоспособността, състоянието на имуществото и възможностите за оздравяване на предприятието се посочва, че от 2009 година квотите за внос на захар при преференциални мита вече не се определят за страната, а са включени към общите квоти в рамките на Европейския съюз, които се разпределят между всички рафинерии. Това довело до рязко спадане на количествата захар, които предприятието може да внесе при преференциални условия.

Освен това захарта добита от захарно цвекло се характеризира с по-ниска себестойност от тази, произведена от захарна тръстика. Русенският захарен завод през 80-те години преустройва мощностите си за преработка на тръстикова захар, внасяна тогава от Куба. През последните години поради липсата на по-евтина суровина се повишава цената на произведената продукция, която следва да се конкурира със значително по-евтината, произведена от захарно цвекло.

Тези обстоятелства водят до нерентабилност на производството, като загубата на предприятието от преработката на сурова захар от тръстика възлиза на повече от 200 лева на тон. При тези икономически условия фабриката се оказва в невъзможност да финансира вноса и на практика спира работа. Това води до невъзможност да обслужва задълженията си, както и до неизпълнение на условията по лицензията, издадена за внос на захар.

С Акт за установяване на публично държавно вземане от май 2015 Държавен фонд "Земеделие" е наложило санкция на завода в размер на над 8 500 000. Поради спрените плащания са предприети действия по индивидуално принудително изпълнение от кредитори, в резултат на което са осребрени основните производствени активи на предприятието.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 13 Юни 2019 15:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net