Мерките срещу Африканската чума по свинете в Русенско продължават

By 17 Май 2019 Прочетена 1328 пъти 0
Успокоителното е, че в съседния окръг Гюргево мерките дават резултат и положението там е овладяно Успокоителното е, че в съседния окръг Гюргево мерките дават резултат и положението там е овладяно снимка: КИС 13

Продължава стрикното изпълнение на мерките за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете в Русенска област.

Това заяви за телевизия КИС 13 заместник-областният управител Свилен Иванов. Засега е констатирана заболяемост само по дивите свине в съседни на Русе области.

Успокоителното е, че в окръг Гюргево мерките дават резултат и положението там е овладяно, като опасността е от Калугерене към Калъраш, където са открити два нови случая на заразени диви свине. Много е важно обаче ловците да спазват всички предпазни мерки, след като са ходили на лов, за да не се допусне разпространение на болестта по домашните прасета. В противен случай при откриването на болно прасе от личното стопанство или фермите влиза в сила Европейски регламент.

Трябва на всяка цена да не се допуска разпространението на болестта в стопанските обекти, защото това би имало огромен негативен ефект върху регионалната икономика, каза още Свилен Иванов.

В световен мащаб, най-сериозно е разпространението на чумата по свинете в Китай, където са умъртвени няколко стотин милиона животни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net