Министерски съвет одобри прехвърлянето на собствеността на Дома на учителя в Русе

By 06 Декември 2018 Прочетена 1559 пъти 0
Решението бе взето на правителственото заседание вчера Решението бе взето на правителственото заседание вчера снимка: КИС 13

Домът на учителя в Русе става общинска собственост.

Решението за безвъзмездното прехвърляне на сградата е взето вчера на заседание на Министерски съвет.

Имотът, който включва пет сгради, е с площ от над 1000 квадратни метра. Досега той се управляваше от Регионалното управление на образованието. Още в края на 2017 е имало писмо от министъра, който е изразил становище, че няма нищо против да бъдат предприети действия по прехвърляне на собствеността. Общинският съвет в Русе даде съгласие за това на заседанието си през февруари тази година.

Основният мотив за това беше, че сградата не се използва от близо 10 години, а е в много лошо състояние и се нуждае от основен ремонт, за който са необходими значителни финансови средства. Помещенията са с изронени мазилки, а дървената дограма е силно износена и деформирана. ВиК, отоплителната и електрическата инсталации се нуждаят от подмяна. Част от фасадата на сградата е с паднала мазилка и отчупени орнаменти.

Домът на учителя е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Има разработен проект за реконструкция и укрепване на административната сграда. Предвижда се тя да стане център за младежки дейности, личностно развитие и гражданско образование с възможности за конферентни събития и клубна дейност.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net