Над 900 земеделци в Русенско с пропуски при декларирането на субсидии

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане КИС 13

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните. Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация.

Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си декларации. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

В русенска област близо 930 земеделски стопани имат различни пропуски към тези си задължения. В кампанията за тяхното преодоляване към усилията на служителите от офиса на НАП в Русе ще се включат и експерти от Областната дирекция „Земеделие“ и от Държавен фонд „Земеделие“. Предстои координационна среща и със служители от общинските служби по земеделие в русенска област, за да може информацията за необходимостта от правилно деклариране на приходите от селскостопанска дейност да достигне своевременно до земеделците по места и те да предприемат необходимите действия до края на месец септември. Практична възможност за бързо и лесно уточняване на получените субсидии за директни плащания е земеделските стопани да ги проверят сами в сайта на ДФ „Земеделие“ с получения при регистрирането им персонален код. За изплатени средства по други програми може да се направи справка от банковите сметки. Необходимо е да се съобрази, че данъчното облагане обхваща приходите, получени в рамките на календарната година – в случая през цялата 2017 г., а не на стопанската или на други програмни периоди.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 13 Септември 2018 13:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН