Община Русе не е кандаидатствала за европейско финансиране за чист въздух

By 11 Януари 2019 Прочетена 1777 пъти 0
Общината не е допустима по два от общо шестте критерия на програмата Общината не е допустима по два от общо шестте критерия на програмата снимка: КИС 13

Оказва се, че Община Русе не може да кандидатства по процедурата "Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух", тъй като не отговаря на два от общо шест критерия.

Това отговори министърът на околната среда и водите Ненов Димов на въпрос на народни представители от БСП, защо Русе не фигурира сред общините, които ще получат безвъзмездно европейско финансиране на стойност 111 милиона лева за подобряване на качеството на въздуха.

Според народния представител Пенчо Милков, от отговора на министъра е станало ясно, че Общинската програма трябва да бъде оптимизирана, ако това се налага за получаване на средства по оперативната програма.

Нено Димов обясни, че зависи от активността на общините да използват други инструменти за финансиране на мерки за борба със замърсяването на въздуха. Пенчо Милков от своя страна смята, че Министерството на околната среда и водите трябва да помага методически на общините, когато не отговарят на критериите, за да могат средствата да стигнат там, където има нужда от тях.

Именно заради "отрязаните" евросредства за борба с мръсния въздух Община Русе обжалва решението на комитета за наблюдение на Оперативна програма "Околна среда".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 11 Януари 2019 19:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net