Огнище на африканска чума в един от големите свинекомплекси в област Русе /ВИДЕО, СНИМКИ и ПОДРОБНОСТИ/

By 20 Юли 2019 Прочетена 4353 пъти 0
В свинекомплекса в село Николово има близо 17 000 прасета на различна възраст В свинекомплекса в село Николово има близо 17 000 прасета на различна възраст снимки: КИС 13

За ново огнище на африканска чума по свинете в област Русе потвърди Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Този път то е установено в свинекомплекса в село Николово, където се отглеждат близо 17 000 прасета на различна възраст. Положителните за наличието на вируса на африканската чума проби, са получени в рамките на провеждан засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти, съобщават още от БАБХ. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

2.png

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, свързан с епизоотичната обстановка с АЧС (Част I), съгласно Приложение към Решение за изменение на Комисията (ЕС) 2014/709.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе /ОДБХ-Русе/ е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

БАБХ незабавно предприе мерки, съгласно Наредба № 102 от 21.08.2006 г. за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им (обн. в ДВ. бр. 83 от 13.10.2006 г.) и Плана за спешни действия при контрол на африканската чума по свинете.

1.png

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба №22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване, предупреждават още от БАБХ.ю

В 10-километровата надзорна зона има още една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип „лично стопанство“.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10-километрова зона. ОДБХ-Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места, както и ще се вземат проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 20 Юли 2019 16:22
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net