Пасхално послание на Н. В. Пр. Русенския митрополи Наум

By 28 Април 2019 Прочетена 1533 пъти 0
Пасхално послание на Н. В. Пр. Русенския митрополи Наум снимка: КИС 13

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Като видяхме Христовото Възкресение,

нека се поклоним на светия Господ Иисус,

Който едничък е безгрешен

(из Пасхалните часове)

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Църквата Христова,

Пребъдвайки в светлата пасхална радост, в тържеството от победата на възсиялия от гроба Живот, се обръщаме към всички вас с всесърдечно архипастирско приветствие и послание за мир, светлина и изобилие на благодатта в Светия Дух.

„Ден на възкресение е“ – пее Църквата днес – и майчински ни приканва заедно да се възрадваме от празника, „един други да се прегърнем, а на тези, които ни ненавиждат, да кажем: „братя!“ и всичко да простим заради Възкресението“ (из Пасхалните стихири).

Нека светлината на Христовото възкресение се възцари в сърцата на всички нас, в богохранимите ни свети обители, в Господните храмове и във всеки християнски дом, защото „нощта се превали, а денят се приближи“ (Рим. 13:12) и Спасовата смърт и дивно тридневно Възкресение отвориха за всички нас дверите на Царството Божие. Затова в деня на Възкресението, заедно с цялата Божия Църква ние тържествуваме, защото „… Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба!“ (из „Похвално слово за Пасха“ на св. Йоан Златоуст).

Нашата вяра, с която живеем и с която се спасяваме, е вяра не в някого от многото велики учители на човечеството, а вяра в Самия Творец и Промислител на света и на всичко съществуващо – вяра в Неговата безгранична и жертвена любов към Творението. Любов и грижа за всекиго от нас, които Той ни засвидетелства със Своето въчовечаване, кръстни страдания и позорна смърт, превърнали се обаче в оръжието на нашето спасение. Нека тази наша вяра и надежда в бъдещото всеобщо възкресение бъдат във всеки от нас действен извор на добродетелен живот и отхвърляне на делата на мрака, на милосърдие и дейна любов към Бога и към ближния – в подражание на Онзи, Който „… не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина“ (Мат. 20:28). Защото, както казва Сам Господ, „по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Иоан 13:35).

И още казва: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16). Тази пък светлина, която трябва да струи от всекиго от нас, е отблясък от ослепителната Светлина на Възкресението, огряла света в утрото на Пасха, когато вместо бездиханното тяло на своя любим Учител жените-мироносици намериха само празния гроб и чуха ангелското благовестие: „Защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна“ (Лука 24:5-6).

Нека имаме и ние радостта на светите мироносици и всеки наш ден да бъде огрян от Светлината на Възкресението, за която с живота и с делата си да свидетелстваме и да бъдем нови Христови апостоли, свидетели и благовестници на Евангелието, защото това изисква от нас днес светата Църква – това очаква от нас и днес възкръсналият от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос.

Божият мир и Неговата любов, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Христос воскресе!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 28 Април 2019 11:15
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net