Проф. Александър Сладковски стана "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет

By 03 Август 2018 Прочетена 1877 пъти 0
Тържественото заседание на Академичния съвет бе водено от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев, а на него присъстваха първият секретар на посолството на Република Полша – Якоб Плашински и зам.-ректорът на Силезийския университет – проф. Богуслав Лазарас Тържественото заседание на Академичния съвет бе водено от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев, а на него присъстваха първият секретар на посолството на Република Полша – Якоб Плашински и зам.-ректорът на Силезийския университет – проф. Богуслав Лазарас Русенски университет "Ангел Кънчев"

Професорът в Силезийския технологичен университет в Катовице, Полша – Александър Сладковски беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет "Ангел Кънчев" на тържествено заседание на Академичния съвет.

Проф. Сладковски е 45-ят носител на Почетното звание. За отличието той бе номиниран от проф. д-р Велизара Пенчева – председател на Общото събрание на Русенския университет, доц. д-р Васко Добрев – декан на Транспортния факултет и проф. дтн Росен Иванов.

Проф. Сладковски получи почетното звание заради богатата си преподавателска и научноизследователска дейност, а мотиви за удостояването му са неговият принос за развитието на транспортната наука и логистиката в международен мащаб, за интернационализацията на образованието и за подпомагане на научноизследователската дейност и учебния процес на Русенския университет.

Тържественото заседание на Академичния съвет бе водено от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев, а на него присъстваха първият секретар на посолството на Република Полша – Якоб Плашински и зам.-ректорът на Силезийския университет – проф. Богуслав Лазарас.

След удостояването си с почетното звание "Доктор хонорис кауза" проф. Сладковски произнесе академично слово, в части на български, полски, английски и руски език, посветено на сътрудничеството между учени, университети, региони и държави. Проф. Сладковски се обърна към младите учени с препоръката да не се отказват пред трудностите, които срещат по пътя си, да се стремят към сътрудничество със свои колеги в чужбина и да си поставят високи цели. В думите си към хабилитирания състав на университета той посочи, че е много важно да се създават условия за разпространение на научната информация.

"Научните изследвания в нашите страни не са по-лоши от изследванията на учени от западните държави. И причината не е, че няма добро финансиране. Главното е в разпространение на актуална научна информация, която да е достъпна за широк кръг учени в международен мащаб"

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 07 Август 2018 19:58
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net